500 miliona dinara za "Dunav osiguranje"

Bez autora
Jul 18 2012

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je 16. jula ove godine donela odluku o obezbeđivanju i rezervaciji 500 miliona dinara na ekonomskoj klasifikaciji 483 (novčane kazne i penali po rešenju sudova), a ne o isplati 500 miliona dinara kompaniji “Dunav osiguranje”, kako su to objavili brojni mediji. Vlada je tu odluku donela kako bi u slučaju prinudne naplate bila u mogućnosti da redovno servisira svoje ostale obaveze, a pre svega redovnu isplatu penzija i socijalnih davanja koji bi potencijalno bili ugroženi izvršnim nalogom od strane “Dunav osiguranja”. Vlada neće svojevoljno isplatiti ovaj iznos, ali “Dunav osiguranje” poseduje izvršnu sudsku presudu na osnovu koje može jednostrano da naplati celokupno potraživanje u iznosu od 3,5 milijardi dinara sa računa Republike Srbije. Predstavnici Vlade Republike Srbije u prethodnih nekoliko meseci razgovarali su sa rukovodiocima kompanije “Dunav osiguranje” i ponudili im Sporazum o regulisanju odnosa po osnovu pravosnažne presude privrednog suda od 2000. godine.

Vlada u slučaju Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je 16. jula ove godine donela odluku o obezbeđivanju i rezervaciji 500 miliona dinara na ekonomskoj klasifikaciji 483 (novčane kazne i penali po rešenju sudova), a ne o isplati 500 miliona dinara kompaniji “Dunav osiguranje”, kako su to objavili brojni mediji.

U saopštenju se navodi da je Vlada tu odluku donela kako bi u slučaju prinudne naplate bila u mogućnosti da redovno servisira svoje ostale obaveze, a pre svega redovnu isplatu penzija i socijalnih davanja koji bi potencijalno bili ugroženi izvršnim nalogom od strane “Dunav osiguranja”.

Vlada neće svojevoljno isplatiti ovaj iznos, ali “Dunav osiguranje” poseduje izvršnu sudsku presudu na osnovu koje može jednostrano da naplati celokupno potraživanje u iznosu od 3,5 milijardi dinara sa računa Republike Srbije.

Predstavnici Vlade Republike Srbije u prethodnih nekoliko meseci razgovarali su sa rukovodiocima kompanije “Dunav osiguranje” i ponudili im Sporazum o regulisanju odnosa po osnovu pravosnažne presude privrednog suda od 2000. godine.

Vlada Republike Srbije bila je spremna da donese i zaključak kojim bi se obavezala da kompaniji “Dunav osiguranje” plati svaki iznos koji bude određen presudama ili poravnanjem sa potencijalnim inopoveriocima.

Namera države bila je da se ni na koji način ne ošteti kompanija “Dunav osiguranje” i da se pruži garancija da će Republika Srbija svako plaćanje izvršiti iz svog budžeta.

Imajući u vidu ozbiljnu ekonomsku situaciju, Vlada Srbije smatra da ne treba da prenosi više sredstava od onih koje trenutno potražuju inoreosiguravači koji su kontaktirali “Dunav osiguranje” jer bi to bilo nekorektno prema poreskim obveznicima.

U saopštenju se izražava žaljenje zbog toga što je “Dunav osiguranje” odbilo predlog sporazuma sa Vladom i nenajavljeno podnelo nalog za prinudnu naplatu na iznos koji je višestruko veći od potencijalne buduće obaveze “Dunav osiguranja”.

Takođe, podseća se na to da se pravosnažna sudska presuda odnosi na iznos od 6,5 miliona dolara i 3,535 miliona nemačkih maraka, a nalog za prinudnu naplatu od Republike Srbije na iznos od 3,5 milijarde dinara, što je više od 30 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik